BİYOGAZ ÜRETİM TESİSİ
BİYOGAZ, ORGANİK ATIKLARIN İŞLENMESİ SONUCUNDA ELDE EDİLEN YANICI BİR GAZDIR. BU GAZIN ÜRETİMİNDE HAMMADDE OLARAK HAYVANSAL ATIKLAR, BİTKİSEL (ZİRAİ) ATIKLAR, EVSEL VE ENDÜSTRİYEL ATIKLAR, MEZBAHA ATIKLARI, MAYA FABRİKASI ATIKLARI KULLANILMAKTADIR. EN ÖNEMLİ KULLANILAN YARDIMCI MADDE İSE ‘SU’ DUR. ÜLKEMİZDE ATIKLARDAN BİYOGAZ ENERJİ ÜRETİMİ HEM ÇEVRESEL VE HEM DE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAZANIMI AÇISINDAN ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR. ŞEHRİMİZDE BİYOGAZ TESİSİ KURULUMU İÇİN GEREKLİ BİTKİSEL, HAYVANSAL VE DİĞER ATIKLAR UCUZ, KOLAY VE RAHATLIKLA TEMİN EDİLEBİLMEKTEDİR. BİYOGAZ TESİSİ İLE PAHALI OLAN ENERJİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASI SAĞLANACAKTIR. BU ŞEKİLDE ÇEVRESEL KİRLİLİK EN AZA İNDİRİLECEK VE ORTAYA ÇIKAN ISI İLE SERACILIK FAALİYETLERİ DE ARTIRILACAKTIR.
ŞEHRİMİZDE BİYOGAZ ÜRETİMİ İÇİN GEREKLİ HAMMADDE KAYNAKLARININ EN FAZLA OLDUĞU İLÇELERDE BİYOGAZ TESİSLERİ KURARAK TARIM VE HAYVANCILIK YAPAN ÇİFTÇİLERİMİZİN EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRMEYİHEDEFLİYORUZ. BİYOGAZ TESİSİ İLE KİMYASAL GÜBRE KULLANIMINI EN AZA İNDİREREK, KALİTELİ VE VERİM ARTIRACAK OLAN ORGANİK GÜBREKULLANILMASINA DESTEK OLACAĞIZ.
AYRICA İLÇELERİMİZİN DURUMLARI GÖZ ÖNÜNE ALINARAK SERACILIK, MEYVE VE SEBZE KURUTMA, SÜT SOĞUTMA VEYA AHIRLARIN İKLİMLENDİRMESİ GİBİ KONULARDA DA ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK OLACAĞIZ.


ŞEHRİMİZDE KURACAĞIMIZ BİYOGAZ TESİSLERİ İLE BİRLİKTE;
1-BİYOGAZ ÜRETİM SÜRECİ SONUCUNDA ELDE EDİLEN SIVI GÜBRE, DAHA AZ YAKICI VE GENELDE KOKUSUZ OLMASI İLE ÇEVRECİ VE KORUYUCUDUR. ÜRÜNÜN, HASTALIK OLUŞTURUCU BAKTERİ VE PARAZİTLERİNİ DE BÜYÜK ORANDA YOK EDEREK; TOPRAĞIN VE YETİŞECEK ÜRÜNÜN SAĞLIĞININ KORUNMASI SAĞLANACAKTIR.
2-ÇİFTÇİMİZİN, UCUZ, KALİTELİ VE VERİMİ ARTIRICI GÜBREYE OLAN İHTİYACI KARŞILANACAKTIR.
3-BİYOGAZ TESİSİNDE ÇIKAN ISI İLE YERİNE GÖRE, SERACILIK, MEYVE-SEBZE KURUTMA, SÜT SOĞUTMA VEYA AHIRLARIN İKLİMLENDİRMESİ İMKÂNLARI DA SAĞLANACAKTIR.
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KENDİ ELEKTRİĞİNİ KENDİN ÜRET
1 OCAK 2018 TARİHİNDE ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU (EPDK) TARAFINDAN YAYINLANAN MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİNE GÖRE ARTIK 3 KW’A KADAR ÇATI ÜZERİ GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KURMAK VE KURULAN DÜZENEKTEN ENERJİ ÜRETİMİ SAĞLAMAK YASALAŞMIŞTIR.
KONYAMIZIN GÜNEŞLENME DURUMU, MEVSİMLERE GÖRE DAĞILIMI VE SÜRESİ ESAS ALINDIĞINDA GÜNEŞ ENERJİSİNDEN FAYDALANMA SEVİYESİ ÇOK YÜKSEKTİR. BU NEDENLE MESKEN VE SANAYİ BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALARDA YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANILMASI İÇİN YASALARA UYGUN ŞEKİLDE ÇATI TİPİ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ KURULMASINI TEŞVİK EDECEĞİZ.
FOSİL YAKIT İLE ÜRETİLEN ELEKTRİK MİKTARI AZALTILARAK HEM ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNLENECEK HEM DE ENERJİDE DIŞA BAĞILILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEKTİR.
BELEDİYEMİZCE İNŞAA EDİLECEK GÜNEŞ ENERJİ PANELLERİ ÜRETİM TESİSLERİ SAYESİNDE HALKIMIZA UCUZ PANEL TEMİNİ SAĞLANACAKTIR. ENERJİMİZİN GÜNEŞTEN ALINMASINI SAĞLAMAK İÇİN HALKIMIZA ÇATI VE CEPHE TİPİ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ KURABİLMELERİ İÇİN HER TÜRLÜ İMKÂN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZCE SAĞLANACAKTIR.
ÇATISINA VE CEPHESİNE GÜNEŞ ENERJİ PANELİ KURANLARA; İNŞAAT RUHSATLANDIRMA VE HARÇLARDA %50 İNDİRİM VE MALİYETİNİ AMORTE EDENE KADAR EMLAK VERGİSİNDE YİNE %50 İNDİRİM UYGULAYACAĞIZ. BÖYLELİKLE HALKIMIZIN GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ KURABİLMELERİ TEŞVİK EDİLECEKTİR.
ÇATI VE CEPHE TİPİ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ KURULMASI SONUCUNDA;
1-KÖMÜR VE DİĞER FOSİL YAKITLAR İLE ÜRETİLEN ELEKTRİKTEN KAYNAKLANAN ZEHİRLİ GAZ DOLAŞIMINI AZALTARAK GELECEK NESİLLERE DAHA TEMİZ BİR ÇEVRE BIRAKACAĞIZ.
2-FOSİL YAKIT TÜKETİMİ MİNİMİZE EDİLEREK, SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ETKİN KULLANILMASI SAĞLANACAKTIR.
3-GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANILARAK ÜRETİLEN ELEKTRİK ENERJİSİNDEN FAYDALANMA İLE ELEKTİK FATURA BEDELLERİNİN YIL BAZINDA BÜYÜK ORANDA DÜŞMESİ HEDEFLENMEKTEDİR.
TEKNOKENT (BİLİM VE TEKNOLOJİ VADİSİ)
GELİŞMİŞ SANAYİ VE BİRÇOK ÜNİVERSİTENİN BULUNDUĞU İLİMİZDE, BELEDİYE BÜNYESİNDE KURACAĞIMIZ TEKNOKENT İLE ÜRETİCİ İLE AKADEMİK KADROLARI BİR ARAYA GETİRECEĞİZ. BU SAYEDE TEKNOLOJİ ALANINDA MİLLİ VE YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLEYECEĞİZ. ÜRETİME YÖNELİK ARGE FAALİYETLERİNİN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEĞİ MERKEZİMİZDE, YATAY MİMARİNİN ELE ALINDIĞI, ÇEVRE VE YEŞİL ALANLA BÜTÜNLEŞİK PLANLAR HAZIRLANACAK. ETAPLAR HALİNDE VE KAPASİTESİ ARTIRILARAK MODERN YAPILAR TASARLANACAK.
YERLİ SAVUNMA SANAYİ, YAZILIM, MOBİL UYGULAMALAR, YAPAY ZEKÂ GİBİ BİRÇOK KONULARDA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ALANLARI OLUŞTURACAĞIZ.
CANLILARIN DOSTU İYİ KENTLER
HER TÜRLÜ BİTKİ VE HAYVANIN, İÇİNDE ÖZGÜRCE YAŞAYABİLECEĞİ KENT PARKLARI VE ORMANLARINI ŞEHRİMİZİN HER YERİNDE OLUŞTURACAĞIZ. ÖZEL BİR YÖNTEMLE CANSUYU DIŞINDA SU VE BAKIM İHTİHACI OLMAYAN VE TEMA VAKFI İLE KOORDİNELİ OLARAK DİKECEĞİMİZ 2 MİLYON AĞAÇLA ŞEHRİMİZİN ÇEVRESİNDE VATANDAŞLARIMIZ İÇİN YENİ MESİRE ALANLARIOLUŞTURACAĞIZ.
SOKAKLARIMIZDA SAHİPSİZ VE AÇ HAYVAN BIRAKILMAYACAK VE PARKLARIMIZDA KUŞ EVLERİ, KÖPEK VE KEDİ BARINAKLARI DA YER ALACAKTIR. BU BARINAKLARIN YEM İHTİYAÇLARI TARAFIMIZDAN SÜREKLİ KARŞILANACAKTIR. SOKAK HAYVANLARI İÇİN REHABİLİTASYON, ÜCRETSİZ HAYVAN AMBULANS HİZMETİ VE GÖNÜLLÜ SAHİPLENDİRME GİBİ KONULARDA ÇALIŞMALAR YAPILACAKTIR.
MEVCUT YÖNETİCİLER TARAFINDAN ASIRLIK AĞAÇLAR KESİLEREK BETONLAŞTIRILAN, HALKIMIZ VE TURİSTLER TARAFINDAN SÜREKLİ ELEŞTİRİLENMEVLANAMEYDANI, TEKRAR YEŞİLE KAVUŞTURULARAK ESKİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEKTİR. AYNI ZAMANDA KILINÇARSLAN MEYDANINA YEŞİL ALANLARIN DA DAHİL EDİLDİĞİ YENİ FONKSİYONLAR KAZANDIRACAĞIZ. YENİ MODERN KENT MOBİLYALARI KULLANARAK RUHSUZ VE ÇIPLAK BETON MEYDANALARA HAYAT VERECEĞİZ.